
Insurance May Cover Medical Expenses in 
Adoption Cases

Q: We are planning to adopt a child. Might the baby’s or birth mother’s prenatal or 
hospital expenses be covered by insurance?
A: Possibly. You should consider the following sources in determining whether or not the baby 
and/or birth mother will be covered by some form of insurance, including:
·the birth mother’s insurance if she is employed;
·the birth mother’s parents’ insurance if the birth mother is a minor or a student;
·the birth mother’s Aid to Dependent Children (ADC) coverage, if the birth mother is indigent;
·the child’s ADC coverage, if applicable (if the child is the ward of an agency and adoption is 
“targeted”);
·the birth mother’s Healthy Start coverage, if the birth mother’s income is low;
·your own health insurance, if your employer is covered by the Section 609 of the Employee 
Retirement Income Security Act (ERISA);
·your employer’s benefit programs, if they have adoption benefits;
·your 401K plan.

Q: We think our insurance policy covers adopted children, but what about coverage 
for medical expenses before the adoption is finalized?
A: Most insurance policies provide coverage that goes into effect as of the date of the child’s legal 
placement with the adoptive parents. However, you should ask your insurance company whether 
coverage begins at birth or at placement. Insurance coverage for adopted children should cover all 
pre-existing conditions as of the date of legal placement. You should obtain verification of coverage 
in writing. 

Q: I understand the birth parent may be covered by Medicaid. Is that possible?
A: Yes. However, in some cases, the Department of Job and Family Services has denied or refused 
to cover expenses for a child placed for adoption. Also, hospitals and some doctors have, in some 
cases, declined to accept Medicaid payment for adoption expenses. The theory behind these denials 
is that it is unfair to obligate Ohio taxpayers to pay for medical expenses associated with adoption. 
The reality, however, is that the hospital only gets paid at Medicaid rates.

Q: How does coverage under ERISA work?
A: Any group health insurance plan that provides coverage for the dependent children of plan 
participants must also provide benefits to adopted children under the same terms and conditions 
that would apply to biological children. Coverage begins at the time of placement, which is defined 
as the time the prospective adoptive parents become financially responsible for the child. According 
to Ohio law, financial responsibility may begin at birth if an agreement to adopt the child exists. 
The Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA) amended ERISA so that 
coverage no longer excludes government employees, but is now available to all adoptive families 
covered by group health plans as soon as those families assume financial responsibility for their 
adopted children. Group plans also must give employees the option of enrolling adopted children in 
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the plans immediately, instead of waiting for an open enrollment period.

Q: Might the birth parent be stuck with medical costs even though the baby is being 
placed for adoption? 
A: On rare occasions, such as when an adoption opportunity comes up suddenly or unexpectedly, 
adoptive parents may receive a child before they have arranged for coverage of medical or legal 
costs by signing a fee agreement or posting a retainer (deposit) with their attorney. If, after 
receiving the child, the adoptive couple fails to pay these costs, creditors may begin trying to collect 
from the birth mother. If such a situation occurs, the birth parent’s attorney may advise her to 
consider other options, such as keeping the child or looking for another couple, if things cannot be 
worked out with the adoptive couple. Most probate courts will require the adoptive parents to pay 
for and be responsible for all of the adoptive child’s medical bills as well as those of the birth 
mother out of their own pockets because the birth mother is not a dependent of the adoptive 
parents and would not, therefore, be covered by their insurance.
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Law You Can Use is a weekly consumer legal information column provided by the Ohio State Bar 
Association. This article was prepared by Columbus attorney Thomas Taneff, who concentrates 
on probate and adoption law and has served on the Ohio Adoption Commission.

Articles appearing in this column are intended to provide broad, 
general information about the law. Before applying this 

information to a specific legal problem, readers are urged to 
seek advice from an attorney.
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